SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’S-SALAT

<< 252 >>

65- Namaza (Başlarken Hafifçe) Susmak / Duraklamak

 

(:-448-:) Semure (b. Cundub) anlatıyor: Ben (namazda) iki (yerde hafifçe) susulduğunu Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den aklımda tuttum. Bunu, imran b. Husayn'a zikrettim. O da:

 

"Biz bir yerde (hafifçe) susmayı aklımızda tuttuk" dedi. Bunu(n doğruluğunu öğrenmek için) Medine'de bulunan Ubey b. Ka'b'a mektup yazdık. O da: "Semure bunu aklında tutmuştur" diye yazdı. Said der ki: Katade'ye: "Bu iki (yerde hafifçe) susma / duraklama nedir?" diye sorduk. O da:

 

"Birinci (hafifçe) susma, (tekbir aldıktan sonra) namaza başladığında ve ikincisi de (rükuya varmadan önce) okumayı bitirdiği zamandır" diye cevap verdi.

 

- - -

Isnadında inkıta' (kopukluk) vardır. Ebu Davud, sünen (780), Tirmizi, sünen (251), Beyhaki,

sünen (2/195-196), Ahmed, Müsned (5/15-16), Darimi, sünen (1/283), Taberani, M. e/-Kebı1' 7/226 (6942)

 

 

 

(:-449-:) Zürakilerin azadiısı Said b. Sem'an bildiriyor: Ebu Hureyre (bir gün Züreyk oğulları) mescid(ind)e yanımıza girdi ve: "Üç şey vardır ki, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem onlarla amel ederdi ve insanlar ise (bugün) onları terk etti:

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem imam olduğunda namaza durmak için ayağa kalkar ve ellerini tam olarak kaldırırdl. Allah'ın ihsanından istekte bulunmak için kıraatten önce bir müddet duraklardı. Namaz kılarken rükuya ve secdeye var(mak iste)diğinde (Allahu Ekber diye) tekbir getirirdi.

 

- - -

lsnadı ceyyiddir. ilin Hibban 3/134 (1774), ilin Huzeyme 1/233 (459) ve Zehebı'nin

sıhhat onayı ile Hakim (1/134); detaylı tahrici için bakın: Ebu Ya'la, müsned (6081).